Achtung! Das Lehrangebot ist noch nicht vollständig und wird bis Semesterbeginn laufend ergänzt.
240521 SE In memoriam Sidney Mintz (*1922-†2015): Anthropology of Food (P4) (2016W)
From the Beginnings to Current Debates
Prüfungsimmanente Lehrveranstaltung
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Participation at first session is obligatory!
An/Abmeldung
Hinweis: Ihr Anmeldezeitpunkt innerhalb der Frist hat keine Auswirkungen auf die Platzvergabe (kein "first come, first served").
- Anmeldung von Do 01.09.2016 00:01 bis Di 27.09.2016 23:59
- Abmeldung bis So 16.10.2016 23:59
Details
max. 40 Teilnehmer*innen
Sprache: Englisch
Lehrende
Termine (iCal) - nächster Termin ist mit N markiert
ACHTUNG: geänderte Termine!
- Donnerstag 24.11. 09:45 - 13:00 Übungsraum (A414) NIG 4. Stock
- Donnerstag 15.12. 09:45 - 13:00 Seminarraum D, NIG 4. Stock
- Mittwoch 11.01. 09:45 - 13:00 Übungsraum (A414) NIG 4. Stock
- Donnerstag 19.01. 09:45 - 13:00 Seminarraum D, NIG 4. Stock
- Donnerstag 26.01. 09:45 - 13:00 Seminarraum D, NIG 4. Stock
- Freitag 27.01. 11:30 - 14:45 Übungsraum (A414) NIG 4. Stock
Information
Ziele, Inhalte und Methode der Lehrveranstaltung
The course introduces anthropological theory and practice about food (and consumption). Students will be enabled to identify and analyse research areas of food anthropology by studying anthropological texts and doing brief fieldwork. Processes of appreciation and devaluation of food practices are shown as an integral part of emphasizing differences and the common consciousness of belonging in societies. The importance of food (and materiality) will become unveiled on different social levels and ranks. The importance of Sidney Mintz as one of the founders of food anthropology will be taken into special account.The methodology of the course includes:+ short input sequences+ presentation of documentations and videos+ discussion of anthropological texts, text & film analysis+ topical working groups with particular assignments (e.g. fieldwork, interviews, text/material analysis)+ all steps supported by blended learning (Moodle)
Art der Leistungskontrolle und erlaubte Hilfsmittel
+ adequate attandance+ individual quality of participation+ written term paper (to be handed in until 31st of march 2017 latest)
Mindestanforderungen und Beurteilungsmaßstab
Grading criteria:+ adequate course participation (attendance) (20%)+ quality of course participation (30%)+ qualitiy of term paper (50%)
Prüfungsstoff
Literatur
Mintz, Sidney W. (2002) The Anthropology of Food and Eating. In: Annual Review of Anthropology, Vol.31, pp.99-119.Mintz, Sidney W. (1985) Sweetness and Power: the Place of Sugar in Modern History. Harmondsworth: Penguin Books.
Zuordnung im Vorlesungsverzeichnis
Letzte Änderung: Mo 07.09.2020 15:40