Universität Wien
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270042 UE Laboratory Course in Biological Chemistry (2020S)

5.00 ECTS (5.00 SWS), SPL 27 - Chemie
Continuous assessment of course work

Summary

1 Kravchuk , Moodle
2 Kravchuk , Moodle

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
Registration information is available for each group.

Groups

Group 1

max. 30 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Da die Prüfung am 21.05.2021, 15.00 - 17.00 Uhr, Hörsaal I (Carl Auer von Welsbach Hörsaal) und Hörsaal II (Joseph Loschmidt Hörsaal), in Präsenz stattfindet,
ist eine Teilnahme nur möglich, wenn Sie zur Prüfung ein aktuelles negatives Testergebnis vorlegen.
PCR-Tests sind 72h gültig, Antigen-Tests nur 48h, gezählt wird ab Probennahme. Der Test selbst verbleibt bei den Studierenden.

Die Vorbesprechung findet am 06.03.2020, 14:00 Uhr im Hörsaal I statt!
Wichtig: die Anwesenheit bei der Vorbesprechung ist für alle Teilnehmenden am Praktikum verpflichtend. Wer zur Vorbesprechung nicht erscheint, wird vom Praktikum abgemeldet!

Kurse: 1. 29.06.2020 - 09.07.2020
2. 13.07.2020 - 23.07.2020
3. 27.07.2020 - 06.08.2020
9 Tage, Mo. - Fr. 12:00 - 18:00 Uhr; Übungssaal I, Inst. f. Organische Chemie, Währingerstraße 38.

Prüfung (Gruppe 1 und Gruppe 2): Prüfungstermin angesetzt für 16.09, 9:45-11:45 Uhr, HS C1 am Campus (UniCampus Hof 2 2G-O1-03).

Weitere Infos unter:
http://www.univie.ac.at/biologischechemie1/praktikum/

  • Friday 06.03. 14:00 - 15:00 Carl Auer v. Welsbach-Hörsaal Chemie Boltzmanngasse 1 HP

Aims, contents and method of the course

The isolation, preparation and characterization of natural products, as well as their analytical determination are illustrated by one representative example.
The preparation of organic compounds utilizing enzymatic methods (as well as their characterization) is exemplified.
Solid phase peptide and DNA synthesis; enzyme kinetics and inhibition; protein chemistry.

Minimum requirements and assessment criteria

The students are able to implement basic methods as applied in modern natural product chemistry.
Furthermore the acquisition of fundamental working techniques in enzymatic synthetic chemistry is a main objective.
Students will be introduced to and acquire basic skills in: solid phase synthesis of biopolymers; enzymatic assays and data analysis; protein modification/labeling and separation/visualization.
STEOP
Grading scale (includes working during the practical course, protocol and the written exam):

1 105 - ≥93
2 <93 - ≥79
3 <79 - ≥67
4 <67 - ≥52.5
5 <52.5

Group 2

max. 30 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Da die Prüfung am 21.05.2021, 15.00 - 17.00 Uhr, Hörsaal I (Carl Auer von Welsbach Hörsaal) und Hörsaal II (Joseph Loschmidt Hörsaal), in Präsenz stattfindet,
ist eine Teilnahme nur möglich, wenn Sie zur Prüfung ein aktuelles negatives Testergebnis vorlegen.
PCR-Tests sind 72h gültig, Antigen-Tests nur 48h, gezählt wird ab Probennahme. Der Test selbst verbleibt bei den Studierenden.

Die Vorbesprechung findet am 06.03.2020, 14:00 Uhr im Hörsaal I statt!
Wichtig: die Anwesenheit bei der Vorbesprechung ist für alle Teilnehmenden am Praktikum verpflichtend. Wer zur Vorbesprechung nicht erscheint, wird vom Praktikum abgemeldet!

Kurse: 1. 29.06.2020 - 09.07.2020
2. 13.07.2020 - 23.07.2020
3. 27.07.2020 - 06.08.2020
9 Tage, Mo. - Fr. 12:00 - 18:00 Uhr; Übungssaal I, Inst. f. Organische Chemie, Währingerstraße 38.

Prüfung (Gruppe 1 und Gruppe 2): Prüfungstermin angesetzt für 16.09, 9:45-11:45 Uhr, HS C1 am Campus (UniCampus Hof 2 2G-O1-03).

  • Friday 06.03. 14:00 - 15:00 Carl Auer v. Welsbach-Hörsaal Chemie Boltzmanngasse 1 HP

Aims, contents and method of the course

The isolation, preparation and characterization of natural products, as well as their analytical determination are illustrated by one representative example.

The preparation of organic compounds utilizing enzymatic methods (as well as their characterization) is exemplified.

Solid phase peptide and DNA synthesis; enzyme kinetics and inhibition; protein chemistry.

Minimum requirements and assessment criteria

The students are able to implement basic methods as applied in modern natural product chemistry.

Furthermore the acquisition of fundamental working techniques in enzymatic synthetic chemistry is a main objective.

Students will be introduced to and acquire basic skills in: solid phase synthesis of biopolymers; enzymatic assays and data analysis; protein modification/labeling and separation/visualization.

STEOP
Grading scale (includes working during the practical course, protocol and the written exam):

1 105 - ≥93
2 <93 - ≥79
3 <79 - ≥67
4 <67 - ≥52.5
5 <52.5

Information

Assessment and permitted materials

Praktische Durchführung, Protokoll, Zwischenprüfungen, schriftliche Teilleistung.

Examination topics

Reading list


Association in the course directory

BA CH 17b

Last modified: We 13.10.2021 00:23