Warning! The directory is not yet complete and will be amended until the beginning of the term.
300030 UE Chemical laboratory course for biologists (2020S)
Continuous assessment of course work
Labels
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Th 06.02.2020 08:00 to We 26.02.2020 18:00
- Deregistration possible until We 26.02.2020 18:00
Details
max. 160 participants
Language: German
Lecturers
- Roman Lichtenecker
- Nadine Barna
- Marilena Bisaccia
- Christian Denner
- Evelyn Fülöp
- Fanny Kozak
- Hanspeter Kählig
- Wolfgang Robien
- Lukas Scheibelberger
- Max Kolbinger (Student Tutor)
- Christina Rodler (Student Tutor)
Classes
Beachten Sie die Informationen und die Anmeldung auf der Homepage der Lehrveranstaltung:
https://bio-ew-chem.univie.ac.at/ue-bio/
Verpflichtende Vorbesprechung und 1. Seminar:
Montag 2.3.2020 14:00-ca.16:00
im Auer-von-Welsbach Hörsaal der chemischen Institute
Boltzmanngasse 1, 1090 Wien
Information
Aims, contents and method of the course
In turn tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Law of mass action. Acids and bases. Volumetric determinations. Buffer systems. Red-Ox reactions. Gas volumetry. Qualitative organic analysis: hetero elements, functional grops. Distillation. Chemistry of natural products: Carbohydrates. Amino acids, peptides and proteins. Chromatography: Thin layer chromatography. Ion exchange. Chemistry of natural products: Isolation of leaf pigments. Chromatography: Column chromatography. Chemistry of natural products: Isolation of fats and of flavoring components from nutmeg.
Assessment and permitted materials
Maximale Gesamtpunktezahl: 60Aufgrund der gegenwärtigen Situation findet die Lehrveranstaltung in abgeänderter Form statt. Genaue Informationen dazu finden Sie auf der moodle Seite. Punkte durch eine Zwischenprüfung und eine Gesamtstoffprüfung, Ergebnisblätter, Übungen im home-office und Praktischer Arbeit.
Minimum requirements and assessment criteria
Bewertungsschlüssel:
0 - 28,75 Nicht Genügend
29 - 36 Genügend
36,25 - 44 Befriedigend
44,25 - 52 Gut
52,25 - 60 Sehr Gut
0 - 28,75 Nicht Genügend
29 - 36 Genügend
36,25 - 44 Befriedigend
44,25 - 52 Gut
52,25 - 60 Sehr Gut
Examination topics
Siehe moodle für nähere Informationen.
Reading list
Skriptum wird über moodle zur Verfügung gestellt.
Association in the course directory
BIO 10
Last modified: Sa 11.05.2024 00:17