Warning! The directory is not yet complete and will be amended until the beginning of the term.
300030 UE Chemical laboratory course for biologists (2021W)
Continuous assessment of course work
Labels
MIXED
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Th 09.09.2021 08:00 to Mo 27.09.2021 18:00
- Deregistration possible until Su 31.10.2021 18:00
Details
max. 160 participants
Language: German
Lecturers
- Christian Dank
- Nadine Barna
- Kristof Braunsteiner
- Tamara Dinhof
- Evelyn Fülöp
- Fereshteh Habibi
- Fanny Kozak
- Hanspeter Kählig
- André Oliveira Sequeira
- Lukas Scheibelberger
- Davide Zanetti
- Joanna Matek (Student Tutor)
Classes
1.10.2021 13:00 Briefing for students online
1.10.2021 through 3.10.2021 Survey for assignment into groups via moodle
16.12.2021 13:00 written mid-term exam via moodle.
27.1.2022 final exam via moodle. (time will be agreed on during briefing)
Gr Dates
1 11.10./12.10./13.10.
2 14.10./15.10./18.10.
3 19.10./20.10./21.10.
4 27.10./28.10./29.10.
5 3.11./4.11./5.11.
6 8.11./9.11./10.11.
7 11.11./12.11./15.11.
8 16.11./17.11./18.11.
9 19.11./22.11./23.11.
10 24.11./25.11./26.11.
11 29.11./30.11./1.12.
12 2.12./3.12./6.12.
13 7.12./9.12./10.12.
14 13.12./14.12./15.12.
15 10.1./11.1./12.1.
16 13.1./14.1./17.1.
17 18.1./19.1./20.1.
18 21.1./24.1./25.1.
Information
Aims, contents and method of the course
In turn tutorials to the theoretical background and/or the experimental procedures, followed by experiments singly, or in pairs, or in groups. Introduction to the lab bench equipment. Law of mass action. Acids and bases. Volumetric determinations. Buffer systems. Red-Ox reactions. Gas volumetry. Qualitative organic analysis: hetero elements, functional grops. Distillation. Chemistry of natural products: Carbohydrates. Amino acids, peptides and proteins. Chromatography: Thin layer chromatography. Ion exchange. Chemistry of natural products: Isolation of leaf pigments. Chromatography: Column chromatography. Chemistry of natural products: Isolation of fats and of flavoring components from nutmeg.
Assessment and permitted materials
Übungsaufgaben und Ergebnisblätter zu den Beispielen im home office: 6 Punkte
Zwischenprüfung: 8 Punkte
Praktischer Teil mit Ergebnisblättern: 9 Punkte
Gesamtstoffprüfung: 15 Punkte
Platzprüfungen im Übungssaal: -0,5 bis +0,5 Punkte
Zwischenprüfung: 8 Punkte
Praktischer Teil mit Ergebnisblättern: 9 Punkte
Gesamtstoffprüfung: 15 Punkte
Platzprüfungen im Übungssaal: -0,5 bis +0,5 Punkte
Minimum requirements and assessment criteria
Punkte Bewertung
< 18,75 nicht genügend
19 – 23,5 genügend
23,75 – 28,25 befriedigend
28,5 – 33 gut
33,25 – 38 sehr gut
< 18,75 nicht genügend
19 – 23,5 genügend
23,75 – 28,25 befriedigend
28,5 – 33 gut
33,25 – 38 sehr gut
Examination topics
Siehe moodle für nähere Informationen.
Reading list
Skriptum wird über moodle zur Verfügung gestellt.
Association in the course directory
BIO 10
Last modified: We 12.01.2022 00:07