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330008 VO Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary (2023S)
Teil der STEOP im Bachelorstudium Ernährungswissenschaften Version 2013 und im UF Bach HE/DP HÖK
Labels
OV
ACHTUNG:
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft gehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990
absolviert werden.
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft gehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990
absolviert werden.
Registration/Deregistration
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Details
Language: German
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Friday 10.03. 09:45 - 13:00 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
- Thursday 20.04. 09:45 - 13:00 UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
written STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
multiple choice questionsIn this course, additional work can be rewarded with bonus points. Students who do not perform additional work will not be at a disadvantage in their overall grade. 100% of the points can be achieved through the final examination alone. Bonus points remain valid until the start of the course in the following semester.
multiple choice questionsIn this course, additional work can be rewarded with bonus points. Students who do not perform additional work will not be at a disadvantage in their overall grade. 100% of the points can be achieved through the final examination alone. Bonus points remain valid until the start of the course in the following semester.
Minimum requirements and assessment criteria
pass mark being 60% of achievable score;
examination time: 60 minutes
examination time: 60 minutes
Examination topics
STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Sciences as a Scientific DisciplineRelevant for examination are subjects of the lecture of the current semester.
The lecture is supportied by PowerPoint slides, learning pathways and videos.Slides and supporting documents are accessible on moodle.
The lecture is supportied by PowerPoint slides, learning pathways and videos.Slides and supporting documents are accessible on moodle.
Reading list
- I. Elmadfa: Ernährungslehre. 4. Auflage, UTB 2019
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2015, 2017, 2019, 2021)
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 3. Ausgabe (2015, 2017, 2019, 2021)
Association in the course directory
Last modified: Tu 14.03.2023 12:09
after passing the course successfully students know
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods to evaluate the nutritional status
- Need, recommendations and physiological features of macro- and some micronutrients
- advantages and risks of various diets
- health promotion and disease prevention measuresContent:
- basics of nutritional sciences
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods for evaluation of the nutritional status:
anthropometrics: measurement and assessment of body weight and composition; dietary assessment; assessment of biochemical parameters
- energy requirement
- need, recommendation and physiological characteristics of macro- and selected micronutrients
- different nutritional concepts
- sustainable nutrition
- health promotion and disease prevention
- sustainable nutrition
- nudging in nutritionmethods:
lecture with flipped classroom parts, supportive material (presentations, learning pathways, videos) on moodle