Universität Wien
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330008 VO Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary (2024W)

Teil der STEOP Modul 1 im Bachelorstudium Ernährungswissenschaften

OV

ACHTUNG:
Diese VO wird in Zusammenhang mit der VO 330105 -Ernährung als Wissenschaft gehalten.
Die VOs 330008 und 330105 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
Fachprüfung: 33-0482 STEOP Modulprüfung: - Grundlagen der Ernährungslehre - (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 und LA Bachelorstudium UF HE) oder
Fachprüfung -Einführung in die Ernährungswissenschaften-(Wahlfach zur Studienberechtigungsprüfung) für außerordentlich Studierende Studienkennzahl A990
absolviert werden.

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Details

Language: German

Lecturers

Classes


LV Termine:

MO 07.10.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

FR 11.10.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

MO 14.10.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

MO 21.10.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

FR 25.10.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

MO 28.10.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

MO 04.11.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

FR 08.11.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

MO 11.11.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

MO 18.11.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

FR 22.11.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 7 und HS 8, UZA II

MO 25.11.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 8, UZA II

FR 29.11.2024 8:30 bis 11:15 Uhr HS 7 und HS 8, UZA II


Information

Aims, contents and method of the course

Aims:
after passing the course successfully students know
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods to evaluate the nutritional status
- Need, recommendations and physiological features of macro- and some micronutrients
- advantages and risks of various diets
- promotion and disease prevention measures

Content:
- basics of nutritional sciences
- food and nutrient-based dietary guidelines
- methods for evaluation of the nutritional status:
anthropometrics: measurement and assessment of body weight and composition; dietary assessment; assessment of biochemical parameters
- energy requirement
- need, recommendation and physiological characteristics of macro- and selected micronutrients
- different nutritional concepts
- sustainable nutrition
- health promotion and disease prevention
- nudging in nutrition

methods:
lecture with flipped classroom parts, supportive material (presentations, learning pathways, videos) on moodle

Assessment and permitted materials

written STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Scienes as a Scientific Discipline
multiple choice questions

examination time: 60 minutes

In this course, additional work can be rewarded with bonus points. Students who do not perform any additional work are not disadvantaged in the overall grade. The final examination alone can still achieve 100% of the points.

Minimum requirements and assessment criteria

pass mark being 60% of achievable score;

Examination topics

STEOP Modul examination on Basics in Nutrition: Applied and Multidisciplinary and Nutritional Sciences as a Scientific Discipline
Relevant for examination are subjects of the lecture of the current semester.
Slides and supporting documents are accessible on moodle.

Reading list

- I. Elmadfa: Ernährungslehre. 5. Auflage, UTB 2024
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Österreichische Gesellschaft für Ernährung, Schweizerische Gesellschaft für Ernährung (Hrsg.): Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Bonn, 2. Auflage, 8. aktualisierte Ausgabe (2024), Umschau-Verlag, Bonn.

Association in the course directory

Last modified: Th 03.10.2024 16:46