Universität Wien
Warning! The directory is not yet complete and will be amended until the beginning of the term.

330031 UE Practice of Human Nutrition I (2021S)

Continuous assessment of course work
ON-SITE

Summary

1 Wagner , Moodle
2 Wagner , Moodle
3 Wagner , Moodle
4 Wagner , Moodle

Registration/Deregistration

Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
Registration information is available for each group.

Groups

Group 1

Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Termine und weitere Informationen: https://nutrition.univie.ac.at/HumanISS/

Der Anthropometrie-Teil der Übungen wird in digitaler Form abgehalten.

Prüfungen:
FR 23.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
MO 26.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
FR 30.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 3, UZA II

  • Monday 01.03. 11:30 - 16:30 Digital (Kickoff Class)
  • Monday 08.03. 08:00 - 10:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
  • Monday 08.03. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Monday 15.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Monday 22.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Monday 12.04. 09:00 - 18:00 Digital
  • Friday 23.04. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 6 (Raum 2Z227) 2.OG
  • Monday 26.04. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
  • Friday 30.04. 09:45 - 11:15 Hörsaal 3 2A211 2.OG UZA II Geo-Zentrum

Assessment and permitted materials

The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections ("Lernpfade").

Minimum requirements and assessment criteria

• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)

To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.

[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
≥ 90 %: Sehr gut

Opportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.

Examination topics

Laborchemical analytics as well as quantitative analytics by means of photometry,
anthropometric measurements and “Lernpfade”.

Reading list

siehe E-Learning Plattform

Group 2

Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Termine und weitere Informationen: https://nutrition.univie.ac.at/HumanISS/

Der Anthropometrie-Teil der Übungen wird in digitaler Form abgehalten.

Prüfungen:
FR 23.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
MO 26.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
FR 30.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 3, UZA II

  • Monday 01.03. 11:30 - 16:30 Digital (Kickoff Class)
  • Wednesday 10.03. 08:00 - 09:30 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
  • Wednesday 10.03. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Tuesday 16.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Tuesday 23.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Tuesday 13.04. 09:00 - 18:00 Digital
  • Friday 23.04. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
  • Monday 26.04. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
  • Friday 30.04. 09:45 - 11:15 Hörsaal 3 2A211 2.OG UZA II Geo-Zentrum

Assessment and permitted materials

The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections ("Lernpfade").

Minimum requirements and assessment criteria

• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)

To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.

[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gut

Opportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.

Examination topics

Laborchemical analytics as well as quantitative analytics by means of photometry,
anthropometric measurements and “Lernpfade”.

Reading list

siehe E-Learning Plattform

Group 3

Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Dates and information:
https://nutrition.univie.ac.at/HumanISS/

The anthropometric part of the course will be given online.

Exams:
FR 23.04.2021 09:45 to 11:15 Uhr in HS 4 and HS 5, UZA II
or
MO 26.04.2021 09:45 to 11:15 Uhr in HS 4 und HS 5, UZA II

  • Monday 01.03. 11:30 - 16:30 Digital (Kickoff Class)
  • Thursday 11.03. 08:00 - 10:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
  • Thursday 11.03. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Wednesday 17.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Wednesday 24.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Monday 19.04. 09:00 - 18:00 Digital
  • Friday 23.04. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
  • Monday 26.04. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
  • Friday 30.04. 09:45 - 11:15 Hörsaal 3 2A211 2.OG UZA II Geo-Zentrum

Assessment and permitted materials

The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections (Learning paths).

Minimum requirements and assessment criteria

• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Learning paths and homework (collaboration)

To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.

[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
≥ 90 %: Sehr gut

Opportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.

Examination topics

Laborchemical analysis as well as quantitative analysis by means of photometry, anthropometric measurements and learning paths.

Reading list

at the Moodle learning platform

Group 4

Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.

max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle

Lecturers

Classes (iCal) - next class is marked with N

Termine und weitere Informationen: https://nutrition.univie.ac.at/HumanISS/

Der Anthropometrie-Teil der Übungen wird in digitaler Form abgehalten.

Prüfungen:
FR 23.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
MO 26.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
FR 30.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 3, UZA II

  • Monday 01.03. 11:30 - 16:30 Digital (Kickoff Class)
  • Friday 12.03. 08:00 - 10:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
  • Friday 12.03. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Friday 19.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Friday 26.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
  • Tuesday 20.04. 09:00 - 18:00 Digital
  • Friday 23.04. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
  • Monday 26.04. 09:45 - 11:15 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
    UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
  • Friday 30.04. 09:45 - 11:15 Hörsaal 3 2A211 2.OG UZA II Geo-Zentrum

Assessment and permitted materials

The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections ("Lernpfade").

Minimum requirements and assessment criteria

• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)

To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.

[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gut

Opportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.

Examination topics

Laborchemical analytics as well as quantitative analytics by means of photometry,
anthropometric measurements and “Lernpfade”.

Reading list

siehe E-Learning Plattform

Information

Aims, contents and method of the course

The course amends the theoretical background of the students regarding the metabolism of carbohydrates, fats and proteins with laborchemical analyses and anthropometical measurements in order to determine the body composition and the analysis of unknown samples.

Association in the course directory

Last modified: Fr 12.05.2023 00:24