Warning! The directory is not yet complete and will be amended until the beginning of the term.
330031 UE Practice of Human Nutrition I (2021S)
Continuous assessment of course work
Labels
ON-SITE
Summary
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from We 10.02.2021 08:00 to Th 25.02.2021 12:00
- Deregistration possible until Mo 01.03.2021 12:00
Registration information is available for each group.
Groups
Group 1
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Karl-Heinz Wagner
- Bernhard Franzke
- Andras Gregor
- Verena Hasenegger
- Sonja Kanzler
- Heidemarie Peherstorfer
- Petra Rust
- Nazlisadat Seyed Khoei
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
Termine und weitere Informationen: https://nutrition.univie.ac.at/HumanISS/
Der Anthropometrie-Teil der Übungen wird in digitaler Form abgehalten.Prüfungen:FR 23.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
MO 26.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
FR 30.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 3, UZA II
- Monday 01.03. 11:30 - 16:30 Digital (Kickoff Class)
- Monday 08.03. 08:00 - 10:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Monday 08.03. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Monday 15.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Monday 22.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Monday 12.04. 09:00 - 18:00 Digital
-
Friday
23.04.
09:45 - 11:15
UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG
UZA2 Hörsaal 6 (Raum 2Z227) 2.OG -
Monday
26.04.
09:45 - 11:15
UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG - Friday 30.04. 09:45 - 11:15 Hörsaal 3 2A211 2.OG UZA II Geo-Zentrum
Assessment and permitted materials
The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections ("Lernpfade").
Minimum requirements and assessment criteria
• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
≥ 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
≥ 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
Examination topics
Laborchemical analytics as well as quantitative analytics by means of photometry,
anthropometric measurements and “Lernpfade”.
anthropometric measurements and “Lernpfade”.
Reading list
siehe E-Learning Plattform
Group 2
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Karl-Heinz Wagner
- Bernhard Franzke
- Andras Gregor
- Verena Hasenegger
- Sonja Kanzler
- Heidemarie Peherstorfer
- Petra Rust
- Nazlisadat Seyed Khoei
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
Termine und weitere Informationen: https://nutrition.univie.ac.at/HumanISS/
Der Anthropometrie-Teil der Übungen wird in digitaler Form abgehalten.Prüfungen:FR 23.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
MO 26.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
FR 30.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 3, UZA II
- Monday 01.03. 11:30 - 16:30 Digital (Kickoff Class)
- Wednesday 10.03. 08:00 - 09:30 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Wednesday 10.03. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Tuesday 16.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Tuesday 23.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Tuesday 13.04. 09:00 - 18:00 Digital
-
Friday
23.04.
09:45 - 11:15
UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG -
Monday
26.04.
09:45 - 11:15
UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG - Friday 30.04. 09:45 - 11:15 Hörsaal 3 2A211 2.OG UZA II Geo-Zentrum
Assessment and permitted materials
The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections ("Lernpfade").
Minimum requirements and assessment criteria
• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
Examination topics
Laborchemical analytics as well as quantitative analytics by means of photometry,
anthropometric measurements and “Lernpfade”.
anthropometric measurements and “Lernpfade”.
Reading list
siehe E-Learning Plattform
Group 3
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Karl-Heinz Wagner
- Bernhard Franzke
- Andras Gregor
- Verena Hasenegger
- Sonja Kanzler
- Heidemarie Peherstorfer
- Petra Rust
- Nazlisadat Seyed Khoei
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
Dates and information:
https://nutrition.univie.ac.at/HumanISS/
FR 23.04.2021 09:45 to 11:15 Uhr in HS 4 and HS 5, UZA II
or
MO 26.04.2021 09:45 to 11:15 Uhr in HS 4 und HS 5, UZA II
- Monday 01.03. 11:30 - 16:30 Digital (Kickoff Class)
- Thursday 11.03. 08:00 - 10:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Thursday 11.03. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Wednesday 17.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Wednesday 24.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Monday 19.04. 09:00 - 18:00 Digital
-
Friday
23.04.
09:45 - 11:15
UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG -
Monday
26.04.
09:45 - 11:15
UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG - Friday 30.04. 09:45 - 11:15 Hörsaal 3 2A211 2.OG UZA II Geo-Zentrum
Assessment and permitted materials
The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections (Learning paths).
Minimum requirements and assessment criteria
• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Learning paths and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
≥ 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Learning paths and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
≥ 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
Examination topics
Laborchemical analysis as well as quantitative analysis by means of photometry, anthropometric measurements and learning paths.
Reading list
at the Moodle learning platform
Group 4
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Kurstagen inkl. Vorbesprechung!
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Abmeldungen außerhalb der angegebenen Frist können nur mit Nachweis eines triftigen Grundes (z.B. Erkrankung) und mit Zustimmung der Lehrveranstaltungsleitung erfolgen.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Karl-Heinz Wagner
- Bernhard Franzke
- Andras Gregor
- Verena Hasenegger
- Sonja Kanzler
- Heidemarie Peherstorfer
- Petra Rust
- Nazlisadat Seyed Khoei
- Patrick A. Zöhrer
Classes (iCal) - next class is marked with N
Termine und weitere Informationen: https://nutrition.univie.ac.at/HumanISS/
Der Anthropometrie-Teil der Übungen wird in digitaler Form abgehalten.Prüfungen:FR 23.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
MO 26.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 4 und HS 5, UZA II
oder
FR 30.04.2021 09:45 bis 11:15 Uhr im HS 3, UZA II
- Monday 01.03. 11:30 - 16:30 Digital (Kickoff Class)
- Friday 12.03. 08:00 - 10:00 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Friday 12.03. 10:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Friday 19.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Friday 26.03. 09:00 - 18:00 Praktikumslabor Ernährungswissenschaften 2F254 2.OG UZA II
- Tuesday 20.04. 09:00 - 18:00 Digital
-
Friday
23.04.
09:45 - 11:15
UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG -
Monday
26.04.
09:45 - 11:15
UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG
UZA2 Hörsaal 5 (Raum 2Z202) 2.OG - Friday 30.04. 09:45 - 11:15 Hörsaal 3 2A211 2.OG UZA II Geo-Zentrum
Assessment and permitted materials
The grading consists of work performed in the laboratory, the anthropometric part and the final examination (multiple choice, open-end questions, chemical arithmetic), as well as obligatory e-learning sections ("Lernpfade").
Minimum requirements and assessment criteria
• Laboratory incl. collaboration (35%),
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
• Anthropometric part (20%)
• Final examination (45%)
• Lernpfade and homework (collaboration)To pass the course, an overall performance of at least 60% has to be reached.[0-60) % : Nicht Genügend
[60-70) %: Genügend
[70-80) %: Befriedigend
[80-90) %: Gut
? 90 %: Sehr gutOpportunities for bonus points will be explained in the preliminary discussion.
Examination topics
Laborchemical analytics as well as quantitative analytics by means of photometry,
anthropometric measurements and “Lernpfade”.
anthropometric measurements and “Lernpfade”.
Reading list
siehe E-Learning Plattform
Information
Aims, contents and method of the course
The course amends the theoretical background of the students regarding the metabolism of carbohydrates, fats and proteins with laborchemical analyses and anthropometical measurements in order to determine the body composition and the analysis of unknown samples.
Association in the course directory
Last modified: Fr 12.05.2023 00:24