Warning! The directory is not yet complete and will be amended until the beginning of the term.
330038 UE Practices in Lifestyle and Nutrition Associated Diseases and Dietetics (2023W)
Basics of special dietetics (5ECTS/4SWS)
Continuous assessment of course work
Labels
MIXED
Summary
Registration/Deregistration
Note: The time of your registration within the registration period has no effect on the allocation of places (no first come, first served).
- Registration is open from Mo 11.09.2023 08:00 to Tu 26.09.2023 18:00
- Deregistration possible until Tu 26.09.2023 18:00
Registration information is available for each group.
Groups
Group 1
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Patrick A. Zöhrer
- Iris Pitscheider (Student Tutor)
- Nadine Pleyer (Student Tutor)
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Thursday 05.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Monday 09.10. 10:00 - 12:00 Digital
- Monday 16.10. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Monday 23.10. 13:15 - 16:30 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 27.10. 17:00 - 19:00 Digital
- Monday 13.11. 10:00 - 12:00 Digital
- Wednesday 22.11. 09:00 - 12:15 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 04.12. 17:00 - 19:00 Digital
- Tuesday 12.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Monday 15.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 26.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 29.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Group 2
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Iris Pitscheider (Student Tutor)
- Nadine Pleyer (Student Tutor)
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Thursday 05.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Monday 09.10. 10:00 - 12:00 Digital
- Monday 16.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Monday 23.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 27.10. 17:00 - 19:00 Digital
- Monday 13.11. 10:00 - 12:00 Digital
- Wednesday 22.11. 13:15 - 16:30 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 04.12. 17:00 - 19:00 Digital
- Tuesday 12.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Wednesday 17.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Friday 26.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 29.01. 15:00 - 19:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Group 3
Diese Übungen bauen auf Kenntnissen der Vorlesungen Lebensstil-/ernährungsassoziierte Erkrankungen/Diätetik und Medizinische und biochemische Grundlagen - Modul 5 (Voraussetzungen für die Teilnahme), sowie Ernährungslehre: Energiestoffwechsel, Makronährstoffe; Ernährungslehre: Mikronährstoffe und sekundäre Pflanzeninhaltsstoffe auf und sollten (curriculumskonform) erst nach erfolgreicher Absolvierung dieser Vorlesungen absolviert werden.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
Es besteht Anwesenheitspflicht an allen Übungseinheiten inkl. Vorbesprechung.
Eine ABMELDUNG ist Im Falle einer VERHINDERUNG an der Teilnahme innerhalb der Abmeldefrist ERFORDERLICH.
max. 20 participants
Language: German
LMS: Moodle
Lecturers
- Petra Rust
- Petra Klein
- Mariella Lahodny-Bothe
- Viktoria Scherrer
- Iris Pitscheider (Student Tutor)
- Nadine Pleyer (Student Tutor)
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Thursday 05.10. 15:00 - 18:15 UZA2 Hörsaal 7 (Raum 2Z210) 2.OG
- Monday 09.10. 10:00 - 12:00 Digital
- Tuesday 17.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Tuesday 24.10. 09:00 - 12:15 EDV-Raum 4 2C502 5.OG UZA II
- Friday 27.10. 17:00 - 19:00 Digital
- Monday 13.11. 10:00 - 12:00 Digital
- Friday 24.11. 09:00 - 12:15 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
- Monday 04.12. 17:00 - 19:00 Digital
- Tuesday 12.12. 10:00 - 12:00 Digital
- Wednesday 17.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Saturday 27.01. 09:45 - 13:45 Seminarraum 2E560 Ernährungswissenschaften UZA II
- Wednesday 31.01. 09:00 - 13:00 Seminarraum 2E562 Ernährungswissenschaften UZA II
Information
Aims, contents and method of the course
Assessment and permitted materials
active participation and discussion, oral presentation, completion of learning paths , practical work on dietetc topics and plans; discussion of scientific publications
Minimum requirements and assessment criteria
- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%grades:
91,0 <= P <= 100 very good (1)
81 <= P < 91 Good (2)
71 <= P < 81 satisfactory (3)
60,0 <= P < 71 still satisfactory(4)
0 <= P < 60 unsatisfactory (5)
Examination topics
Slides and supporting documents are accessible on moodle.- group work (7-d-record, presentation): 45%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
- active participation and discussions: 15%
- homework 1-d- record: 5%
- homework (1-d-weighing protocol): 10%
- learning paths: 20%
Reading list
siehe e-learning Plattform Moodle
Association in the course directory
Last modified: Tu 12.09.2023 16:28
Students can put expert knowledge and nutritional recommendations into praxis.Content:
From assessment and planning to implementation and evaluation of nutritional measures
- Introduction in different nutrient databases, nutritional assessment methods
- Become familiar with nutritional software
- Practical work on special nutritional requirements (e.g. obesity, diabetes mellitus, hyperlipidaemias, chronic inflammatory bowel disease, food intolerances)
- Nutritional assessment of dietsMethods:
Learning of methods of dietary assessment, practical implementation of nutritional recommendations, critical analysis and discussion of literature, presentation and discussion on current dietetic topics.