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330107 VO General and Inorganic Chemistry (2023S)
for nutritional scientists
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ACHTUNG:
Die Vorlesung wird in Zusammenhang mit 330106 -Anwendung chemischen Rechnens gehalten. Die VOs 330107 und 330106 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
33-0180 STEOP: Modulprüfung M2 Grundlagen der Chemie, 10 ECTS (Bach 2013) Fachprüfung " (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 ) absolviert werden.
Die Vorlesung wird in Zusammenhang mit 330106 -Anwendung chemischen Rechnens gehalten. Die VOs 330107 und 330106 werden durch eine Fachprüfung beurteilt.
Zu dieser Vorlesung können Prüfungen nur im Rahmen einer
33-0180 STEOP: Modulprüfung M2 Grundlagen der Chemie, 10 ECTS (Bach 2013) Fachprüfung " (gemäß dem Curriculum Bachelor Ernährungswissenschaften Version 2013 ) absolviert werden.
Registration/Deregistration
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Details
Language: German
Lecturers
Classes (iCal) - next class is marked with N
- Wednesday 08.03. 13:15 - 14:45 UZA2 Hörsaal 4 (Raum 2Z221) 2.OG (Kickoff Class)
- Wednesday 29.03. 13:15 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
- Wednesday 03.05. 13:15 - 14:45 UZA2 Hörsaal 8 (Raum 2Z206) 2.OG
Information
Aims, contents and method of the course
The students will learn the most important fundamental principles in general and inorganic chemistry. Basic knowledge regarding the periodic table and the main groups, chemical bonding, as well as the relationship between chemical formula, structure and properties. In addition, the quantitative aspects of chemistry will be practiced in the chemical calculations course. Knowledge in the following areas will be attained: thermochemistry, electrochemistry, phase diagrams, solutions, and chemical equilibrium. Atomic structure, periodic table, names of elements and ions, mol concept, chemical equations, stoichiometry, chemical reactions, empirical formulas, solutions, acid-bases, concentration units, Bohr Atom Model, electronic configuration of atoms and ions, ionic bonds, Lewis structures, polarity of bonds, VSEPR Theory, valence bond theory, hybridization, molecular orbital theory, reaction enthalpy, thermodynamics, states of matter, phase diagrams, thermodynamics of solvatisation, boiling point elevation, freezing point depression, osmosis, Arrhenius, Bronsted-Lowry and Lewis acid base theories, pH scale, buffers, titration, electrochemistry, and redox reactions.
Assessment and permitted materials
One Final Single Choice Exam consisting of 43 questions will determine the grade. 60% is necessary to pass the course. 100-90% = 1; 89-80% = 2; 79-70% = 3; 69-60% = 4; 59-0% = 5.
Minimum requirements and assessment criteria
Prüfungsmodus: Single Choice:
Prüfungsdauer: 120 Minuten
60% werden benötigt um eine positive Note zu bekommenAb 90% = Sehr gut
Ab 80% = Gut
Ab 70% = Befriedigend
Ab 60% = Genügend
Prüfungsdauer: 120 Minuten
60% werden benötigt um eine positive Note zu bekommenAb 90% = Sehr gut
Ab 80% = Gut
Ab 70% = Befriedigend
Ab 60% = Genügend
Examination topics
Power Point Presentations and Calculations on the Chalkboard
Reading list
Chemie: Das Basiswissen der Chemie, Charles E. Mortimer, Ulrich Müller. Thieme, Stuttgart; Auflage: 10., vollständig überarbeitete Auflage. (6. Oktober 2010). ISBN-10: 3134843102 ISBN-13: 978-3134843101.
Association in the course directory
K111
Last modified: Tu 14.03.2023 13:09